Prešovská univerzita bude spolupracovať s tatranským hotelom

22.11.2010 Prešov

Štrbské Pleso 22. novembra (TASR) – Centrum excelentnosti ekológie živočíchov a človeka Prešovskej univerzity (PU) v Prešove rozbehlo spoluprácu s Grand Hotelom Kempinski High Tatras o dodávkach ekologicky pestovaných ...
Projekt je zameraný na dodávku bylín pestovaných vedeckými a tvorivými pracovníkmi univerzity na báze ekologického hospodárstva. Ide napríklad o mätu piepornú s vysokým podielom pepermintu, rumanček bohatý na bisabol a ďalšie šľachtené odrody ako medovka lekárska, repík lekársky, dúška tymianová, rozmarín lekársky či bazalka.
Vypestované rastliny potom bude možné nielen ochutnať v reštaurácii, ale aj okúsiť priamo na vlastnej koži. Vysokohodnotné rastliny budú tiež súčasťou pílingov, masážnych olejov a ďalších kozmetických procedúr.
Ďalším predmetom spolupráce bude realizácia vzorkovej pestovateľskej plochy liečivých a koreninových rastlín priamo v areáli hotela. Hostia tu budú môcť spoznávať rôzne druhy bylín a tiež dozvedieť sa niečo o ich pôvode, účinkoch a charakteristike prostredníctvom popisných informačných tabúľ.
„Spolupráca a budovanie kooperačných sietí s kvalitnými partnermi pri transfere vedeckých poznatkov do praxe je súčasťou tzv. tretej misie univerzity, “ povedal rektor Prešovskej univerzity René Matlovič. Tá sa podľa neho stáva popri výskume a vzdelávaní dôležitou súčasťou posilňovania konkurencieschopnosti univerzity a vytvára synergické efekty stimulujúce regionálny rozvoj.
 

Vyberte región